פעם בכמה שנים מתרחשות דרמות בשוק המשכנתאות ובימים אלו אנחנו מרגישים אחת כזאת.
הרבה אנשים ממש מופתעים מעליית הריבית שקוראת כרגע בשוק שלנו, אנחנו פחות מופתעים.
תראו, משכנתא זה מוצר פיננסי בשוק משתנה.
כן, השוק משתנה כל הזמן וזז בצורה דיי צפויה.
שני הפרמטרים החשובים ביותר שצריך להכיר הם מדד המחירים לצרכן וריבית בנק ישראל.
המטרה של בנק ישראל היא לשמור על יציבות מחירים במשק ולייצר צמיחה. בשביל שאלה יקרו, מדד המחירים לצרכן צריך לעלות כל שנה בין 1% ל 3%.
כשהמשק לא זז בקצב הנכון ויש ירידות מחירים, המדד יורד מהטווח שלו ובנק ישראל מגיב בירידת ריבית.
ירידת הריבית באה להגיד למשק – תראו, אין לכם שום אלטרנטיבה עכשיו לקבל ריבית בשום מקום – לכו לקנות ולהעלות את המחירים.
כשהמשק מתחמם בעקבות עליות מחירים – בנק ישראל מעלה ריבית על מנת לייצר אלטרנטיבת השקעה ולגרום לאנשים להפסיק לצרוך.
כמובן שהתהליכים הפנימיים הרבה יותר עמוקים ונוגעים גם לגיוסי כסף על ידי חברות וכיו”ב.
שנים רבות היינו בריבית ממש נמוכה ומדדים נמוכים. לאחרונה המדדים עלו ואף חצו את רף ה 3% והדבר הידוע היה העלאת ריבית בנק ישראל.
האתגר במצבים האלה אלה כל האנשים שנמצאים על הגדר ושעוד לא לקחו משכנתא. מצד אחד הם כבר חתמו חוזה ומצד שני המשכנתאות שהם ראו בכל מקום עלו בצורה משמעותית.
המסקנה היא– לקחת משכנתא כמה שיותר מוקדם. במידה והתנאים בעתיד יהיו יותר טובים, תמיד אפשר למחזר. במידה והתנאים יהיו יותר גרועים, שיחקתם אותה עם משכנתא מעולה.
עכשיו בואו נצלול קצת יותר עמוק ונבין מה קורה כאן באמת.
בכל פעם שמדברים בישראל על עליית המדד או על אינפלציה כולם רצים מייד למסלולים הלא צמודים. אין בעיה לעשות את זה אם מבינים את המשמעות.
לפני שנמשיך בואו נסביר על מעגל כלכלי נורמאלי במשק תקין.
במעגל הזה, במידה ומדד המחירים נמוך מהיעד של 1% עד 3% בשנה אז מורידים את הריבית.
מורידים אותה בשביל שלא תהיה אלטרנטיבת השקעה וחיסכון ובכך לעודד את הציבור לצרוך ובנוסף, כשמורידים את הריבית, חברות גדולות מגייסות כסף זול ומשקיעות בתשתיות וכיו”ב שבסופו של דבר גורם לתעסוקה של עוד אנשים חדשים והעלאות שכר.
כשמורידים את הריבית, המשק צריך להתחמם והמחירים אמורים לעלות. כשהמחירים עולים, מדד המחירים לצרכן עולה, כשמדד המחירים לצרכן עולה יש צפי לעליות ריבית ושוק ההון בכלל ואגרות החוב הממשלתיות בפרט מגיבים בעלייה (רק על הציפיות).
אז אנחנו מדברים כרגע על ריבית נמוכה ומשק שמתחמם. צפי למדדים גבוהים שיביא לצפי של עליית ריבית. בנקודה הזאת, בדרך כלל, הריבית של המשכנתאות שמושפעות מאגרות החוב הארוכות עולות.
במידה והמדד באמת חוצה את הרף העליון של 3% אז מעלים ריבית אבל וזה אבל גדול, זה כמעט כבר לא עושה כלום כי השוק עובד על ציפיות והריביות של המשכנתאות כבר עלו.
אז תחשבו על זה, כשהריביות עולות כי המדדים עלו וכולם מדברים על אינפלציה ובורחים למסלולים קבועים, שני דברים מתרחשים:
- הריביות הקבועות גבוהות ומקבעים אותן עם אופציה לקנס פירעון מוקדם משמעותי.
- העלאת ריבית מנטרלת אינפלציה ודווקא כשהי קוראת, אנשים בורחים מהמסלולים הצמודים.
בסופו של דבר, אי אפשר באמת לדעת מה יקרה. ולכן צריך לחשוב טוב במצב שבו אנחנו נמצאים על המעגל הכלכלי ולהבין לעומק לאן הולכים.
דרך אגב, ללא ספק כשהריבית עומדת בישראל על הריבית הנמוכה ביותר שהייתה אי פעם, כנראה, שווה לקבע אותה עמה שיותר אבל כרגע זה לא המצב.
אז לסיכום, במשכנתא צריך לדעת לנצל הזדמנויות ולנהל את הסיכונים. אסור להקשיב לתקשורת במקרים האלה מכיוון שבתקשורת לא מבינים עד הסוף את המעגל הכלכלי ולכן נוטים להפחיד מאינפלציה שהנשק נגדה כבר הופעל.
תבינו מה קורה סביבכם, תבינו את הסיכונים והסיכויים ותמיד תזכרו שלא מתחתנים עם משכנתא ואפשר בכל נקודת זמן למחזר אותה או חלקים ממנה.